Nejbližší akce

XXVI. medzinárodný zraz historických skútrov Orava 2024
13.06.2024 - 16.06.2024
VII. podzimní sraz skútrů Beskydy 2024
05.09.2024 - 08.09.2024

Pravidelná setkání

Členové klubu z Brna a okolí se setkávají každý první čtvrtek v měsíci.
Další setkání bude 4.4.2024 17:00
, restaurace Union, Víděnská 77, Brno.

 

 

 

Fórum novinky

Závěr sezóny Oldtimer clubu Helfštýn 25.9.2011

.

helfstyn11 12„Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho ani vy“ zpívá v jedné ze svých nestárnoucích písní Karel Gott a my mu musíme dát za pravdu – není to tak dlouho, co jsme plni nadšení a elánu plánovali první jarní vyjížďku, a už nám klepe na dveře podzim a s ním i vyjížďka poslední. Poslední alespoň oficiálně, někteří odvážlivci dokážou jak známo vyrazit na skútru třeba i na Štěpána.

 

helfstyn11 01Letošní jaro a léto jsme výlety na skútrech zaplnili téměř vrchovatě. Přesto nebo možná právě proto uteklo nějak příliš rychle a kalendář najednou nesmlouvavě ukazuje, že léto definitivně skončilo a brzy nám nezbude než se těšit na sezónu příští. Ale zatím je pořád před námi ještě jedna akce naprosto parádní – vyjížďka na sraz historických vozidel na hradě Helfštýn, kterou pořádá Oldtimer Club Helfštýn jako zakončení sezóny. 

helfstyn11 02Na tradiční místo srazu – benzinku ve Slatině – kupodivu přijíždíme až jako druzí. Už zdálky nás vítá neodolatelný Pavlův úsměv a jeho obličej září jako skútr po laku. Vyjížděk se díky pracovnímu vytížení i vrtochům svého stroje zúčastňuje pouze sporadicky, a tak ho podezříváme, že na dnešek samou nedočkavostí snad ani nespal. Jeho očividné nadšení nás rázem smiřuje s faktem, že jsme z domu vyráželi za hluboké tmy a naprosto příšerné zimy.

helfstyn11 03Krátce před sedmou, kdy už jsme téměř kompletní, nám vyráží dech zpráva, že našeho kolegu Tomáše doslova pár metrů od nás srazilo auto. Prvotní reakcí je šok a obrovský soucit, který je vzápětí vystřídaný bezmocným vztekem. Co je nám platné, že jezdíme opatrně a přemýšlíme i za druhé, když pak stačí jeden nezodpovědný idiot a život je ve vteřině vzhůru nohama.

S hodinovým zpožděním a ještě stále notně otřeseni vyrážíme na cestu. Zima je téměř hmatatelná, a tak na benzince v Chropyni, kde poprvé zastavujeme, zdobí naše promodralé obličeje jednotný výraz – zmrzlý úsměv. Nebýt různě oblečeni, jeden od druhého jsme k nerozeznání. helfstyn11 04Není to však nic, co by se nedalo napravit – tankujeme kromě benzínu i sladký doping a téměř rozmrazeni  se vydáváme na poslední etapu cesty. Na náměstí v Lipníku nad Bečvou přijíždíme jako jedni z posledních, vítáme se s kolegy skútristy a sdělujeme jim smutný důvod našeho zpoždění. Hněv a vztek nás všech je téměř hmatatelný a řidič, který nehodu způsobil, má velké štěstí, že ho od nás dělí značný počet kilometrů.

Sluníčko už přidalo na síle a směje se na nás z vymetené oblohy. Rychle ze sebe strháme rázem helfstyn11 06přebytečné svršky, pospícháme se zaregistrovat a vyzvednout pamětní list. Sjelo se tu na sto dvacet historických automobilů a motocyklů (nás na skútrech je tu osmnáct z celé Moravy), je tedy opravdu na co se dívat. Sotva jsme stačili obejít náměstí, něco málo vyfotit a už se řadíme k vyjížďce. Ta sice vede mimo hlavní tahy a krásnou krajinou Oderských vrchů, leč po drkotavých silničkách, které notně dávají zabrat nejen našim skútrům, ale i nám. Moje záda by o tom mohla barvitě vyprávět, přepočítala jsem si pěkně obratel po obratli a každý z nich měl ke stávající situaci nepříliš lichotivý komentář. helfstyn11 10 Po krátké zastávce na kávu pokračujeme až do Potštátu. Tady zklamaně zjišťujeme, že jediná místní restaurace nemá nárok uspokojit v rozumné době dvěstě účastníků srazu, a proto se po bleskové poradě rozhodujeme pokračovat dál a najíst se kdekoliv cestou. Motorest Moravanka si nás přitáhl reklamou i téměř prázdným parkovištěm. Nedočkavě a hladově se hrneme dovnitř. Dosud prázdná místnost je rázem přeplněná, ale nenadálé situace se personál zhostil se ctí a my se nečekaně rychle a nečekaně dobře naobědvali.

helfstyn11 13Po obědě plni sil i optimismu vyrážíme na Helfštýn. Vytrvalé stoupání jako by nebralo konce a když už máme pocit, že před námi může být snad už jen brána nebeská, otevře se před námi kupodivu brána hradní. Motocyklům je dnes povolen vjezd přes padací most až na nádvoří, čehož s radostí využíváme a spolu s ostatními stroji vytváříme historickou expozici, kterou obdivují bez výjimky všichni návštěvníci. My se naopak vydáváme obdivovat a prozkoumávat  hrad, který patří k nejrozsáhlejším ve střední Evropě a má prý nejdelší hradební zdi v Česku. Procházíme rozlehlými sály, helfstyn11 16dohadujeme se, k čemu která místnost asi sloužila, prohlížíme a kritizujeme kovářské výtvory, které zdobí snad každou zeď a každé volné zákoutí jako upomínka na mezinárodní setkání uměleckých kovářů, které se tady pravidelně koná. Rádi bychom tu okouzleně bloumali  ještě dlouho, ale pohled na hodinky nám připomíná, že čas pokročil a že dny se neúprosně krátí. Nasedáme tedy a vyrážíme směr Daskabát, kde nás očekávají Vendula se Standou. helfstyn11 17Tady ve chvilce zlikvidujeme vynikající  Vendulinu bábovku, prohlédneme si a pochválíme jejich nový domeček a přestože se nám ani trochu nechce, zvedáme kotvy. Je opravdu nejvyšší čas k odjezdu, i tak nás čeká dobrých šedesát kilometrů za tmy tmoucí. Ještě poslední společné foto a už mažeme přes Přerov, Kojetín a Vyškov směr Brno. Na benzince ve Vyškově už v rychle houstnoucím šeru přidáváme další vrstvy oblečení a uháníme dál. Po poslední krátké zastávce na Rohlence už nevíme, jak si co nejlépe a nejméně bolestivě sednout. helfstyn11 18Další zastávku odmítám, je mi jasné, že už bych se do sedla asi nevyškrábala. V Ivančicích jsme se s nesmírnou úlevou oba dva ze skútru doslova skulili a po pohledu na tachometr jsme se přestali divit důrazným protestům našich zdevastovaných tělesných schránek – 360 kilometrů v jednom dni je náš osobní rekord, který zřejmě hned tak nepřekonáme ( a popravdě řečeno, snad po tom ani příliš netoužíme ).

Nicméně i přes tu nálož ujetých kilometrů byl dnešek naprosto skvělý a nebýt Tomášovy nehody, byl by to den úplně pohodový a doslova bez jediného mráčku( ať skutečného či pomyslného). Naše první závěrečná se tedy opravdu vydařila.

Fotky najdete na : http://www.rajce.net/a5500165

A od Skotyho: http://skoty05.rajce.idnes.cz/Helfstyn_25.9.2011/

Jana  a jara

 

 

Komentáře  

#8 Jitka 2011-10-09 09:34
Ahoj Jani, piš, piš, ať z Tebe nevyprchá ta atmosféra včerejší druhé závěrečné vyjížďky. Našich 127 km v tom počasí si málem neumím vysvětlit :roll: :-) Vy jste počítám najeli ještě o 60km víc. Prostě paráda.
Jitka
#7 Jana 2011-10-08 19:41
Ahoj Pavle,naprosto s tebou souhlasím, je úplně jedno, jak na fotkách vypadáme, úžasný je, kde jsme všude byli, že jsme si to společně opravdu hóóódně užili a že jsme něco nového viděli.
Pro nás dva to byla letos poslední vyjížďka na skútru, páč ho máme pojištěný jen do konce října.A je skvělé, že tak parádně vyšla.
Zdravíme a těšíme se na listopadové schůzi. :-)
Jana a Jara
#6 Kličkyn 2011-10-08 18:10
Jani vy jste fakt nezmaři,klobouk dolů.Celej den koukam jak prší a poprchává a říkám si že určitě zmoknete a zatím vy tak nadšení a suší.Odvážným štěstí přeje.Jináč děcka neřešme jak vypadáme na fotkách kolikrát si i já připadám jako bych dostal těsně před vyfocením do hlavy klackem,ale holt se zadaří no boooože to je toho.Hlavně že jsme tam všude byli a zajezdili si s kolegama a ze skutrama a viděli jsme to či ono a o tom to je.Hlavně budte sví a užijem si další akce příští rok.A já už se na to těším jak malej Jarda ,i když už jsem velkej Pavel.Ahoj Pavel
#5 Jana 2011-10-08 17:11
Ahoj Honzo,tak jen v rychlosti-právě jsme se v pořádku vrátili,byli jsme asi líp oblečení než na Helfštýn,takže rozmrzat jsme nemuseli.Den to byl naprosto super,ani jsme nezmokli.Článek začnu za chvilku psát,dokud jsem ještě plná dojmů.
Jarek ti vzkazuje, že knír ti sluší, ale pokud si přeješ, že ti ho vyretušuje.
Měj se,oba zdravíme. Jana a Jara :lol:
#4 Honza 2011-10-08 16:44
Ahoj Jani,článek+fota na jedničku!Taky sdílím pocit když se vidím na fotce že se divně ksichtím.A na té fotce při startu z náměstí mám ze stínu knír.Ráno v práci jsem na vás myslel kolem osmé-deset stupňů a začalo pršet(tady na Ostravsku).Tak až s Jardou rozmrznete,a budeš mít čas,tak se budu těšit na reportáž a fotky!S pozdravem Honza
#3 Kličkyn 2011-10-08 14:42
Ahoj,moc hezký fotky.Takovej výlet jsem ještě nezažil.A popsala jsi to velmi trefně.Chtěl jsem se stavit na schůzi,ale sekl jsem se o den.Místo čtvrtka jsem vyrazil na schůzi v pátek.Už z toho směnnýho provozu asi blbnu.No už to mám v kalendáři vyznačený takže na příští schůzi ahoj!Zdraví Pavel
#2 Jana 2011-10-08 05:18
To se ti zdá, já mám ze sebe pokaždé tentýž pocit,už to neřeším.
Před tvým rekordem nezbývá než smeknout :lol: Drž nám dnes palce,ať tu dnešní druhou závěrečnou absolvujeme ve zdraví,teď ráno to počasí teda nic moc.
Jana
#1 Uďa 2011-10-07 20:39
Článeček móóóc hezkej a fotky ještě hezčí! Jen kdybych se na nich netvářil jako pitomec a bylo by to dokonalé :lol: Mimochodem, když zmiňujete váš osobní rekord, tak se musím pochlubit se svím a to je 510 Km v jednom dni a to na Jawce!

You have no rights to post comments

Vložit na stránky

Kontakty

Předseda Skútr klubu Čezeta:

Jitka Papežová
jitka@skutrklub.cz

Administrátor stránek:

Miroslav Gerža
admin@skutrklub.cz

Přihlášení

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account