Pernštejn, Dolní Rožínka - otevření sezóny 2010

.

dsc01963Byl 1. květen, 1. máj.
Pršlavý máj byl skútrů čas.
Motorů zval k vyjížďce hlas,
kde dýmem zaváněl háj…

Sobotní ráno slibovalo všechno možné – déšť, přeháňky a mraky, jen ne slunce. První vyjížďka – tradičně na 1. máje - začala netradičně pod mostem u Brněnského výstaviště. Nepršelo, ale bylo to „na spadnutí“.  Při rozpravě před jízdou jsme okoukli krásně zrenovované skútry, prodebatovali naplánovanou trasu vyjížďky a protože na Pernštejně byla objednaná prohlídka na 10:40, museli jsme debatu v půl desáté ukončit a vystartovat.

V Tišnově se připojila druhá část účastníků vyjížďky. Houf čítající celkem 13 skútrů, 1 rikšu a 2 manety řádně zahulil pumpu na kraji Tišnova a hulilo se potom až na Pernštejn. Prohlídku hradu jsme posunuli o 20 minut, tj. na 11 hodin, protože jsme přijeli pozdě. V tom jarním dešti to prostě rychleji nejelo.

Mezitím co jedna část skupiny bloudila hradem a obhlížela černou kuchyni, hradní věž či prevét neboli výsernici, což  je typ primitivního středověkého záchodu situovaného nad hradní příkop, tak druhá část naší skupiny obsadila hradní restauraci. Někteří dokonce prováděli drobnou údržbu skútru – výměnu klínového řemenu. Při odjezdu z Pernštejna jsme všichni uhradili poplatek za parkování i přesto, že jsme pánovi od závory tvrdili, že máme parkování zdarma od Evropské unie. Jeho úkol byl jasný – bez placení nesmí projet ani kolo…

Další zastávka byla v Dolní Rožínce v Muzeu historických vozidel. Pěkná sbírka nejenom tatrovek  je vystavená v bývalém kravíně, ze kterého byla později slepičárna, dnes muzeum. Do Rožínky za námi dorazil i Aleš ze severu.  Aby nás stihl, vzal si na cestu poněkud rychlejší mašinu. Měl to opravdu daleko. My Brňáci jsme měli trasu naplánovanou na 120 km. Aleš jenom na trase z domu do Rožínky ujel cca 180 km. Klobouk dolů. Obdiv zaslouží taky Petr z Hradiště, který ke 120 km vyjížďky přičítá jako vždy 80 km z domu do Brna a potom zase 80 zpátky. Na skútru za jeden den téměř 300 km – to je výkon. Evidentně trénuje na letní sraz do Českého ráje.

Zpáteční trasu jsme operativně změnili. Vraceli jsme se přes Pernštejn s malou zastávkou ve Štěpánovicích. Tam jsme pozdravili místního skútristu s rikšami a lákali jsme ho na další vyjížďky s námi.  Pak se pokračovalo přes Tišnov, Hradčany směr Kuřim. Konec vyjížďky byl oproti původnímu plánu úplně jinde:  Podlesí u Kuřimi.  Slunce odpoledne navzdory předpovědi počasí pálilo jak v létě. Byl to obrat o 100% proti ránu, kdy pršelo a bylo víceméně zataženo. První  vyjížďka se velice vydařila a taky „vyčasila“. Byl to krásný výlet.

Hajda, Fík, Martin a já jsme se v závěru trasy odtrhli od hlavního pelotonu a odbočili jsme na Sentice, směrem do Veverské Bitýšky. To byl konec původně naplánované trasy. Paní Hájková měla napečený štrúdl, Hajda uvařil výbornou kávu. Zkontrolovali jsme, jak to u Hájků vypadá, snědli vynikající štrúdl, vypili kafe a odjeli jsme domů. To byla ta poslední tečka za celým dnem.

Skútrům zdar
Jitka

Více fotek najdete na http://www.rajce.net/a3600610

 

Do redakce stránek dorazila tato pěkná fotomontáž od Franty P. z Dolní Rožínky. Děkujeme.

 

1kveten

Komentáře  

#2 505 2010-05-05 14:02
Prosil bych autora snímku na začátku reportáže o zaslání v plné kvalitě, je to nejlepší snímek z fotogalerie sobotní vyjíždky, fakt se povedl!!
#1 Martin_501 2010-05-03 14:45
Jitko, moc pěkný rým, KHM by koukal :-)

You have no rights to post comments

Vložit na stránky

Kontakty

Předseda Skútr klubu Čezeta:

Jitka Papežová
jitka@skutrklub.cz

Administrátor stránek:

Miroslav Gerža
admin@skutrklub.cz

Přihlášení

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account